اصول طراحی نمای ساختمان
طراحی نمای ساختمان بسیار مهم است زیرا در زمان وارد شدن به ساختمان اولین چیزی که چشم آدمی را به خود جلب می کند نمای ساختمان است ، نمای ساختمان تاثیر بسزایی در تلقی و برداشت اشخاص از کیفیت و نوع ساخت پروژه شما دارد یک طراحی و اجرای جذاب و با کیفیت در ظاهر ساختمان شما می تواند اثری شاخص و به یاد ماندنی را در ذهن بیننده تداعی کند.
در دنیای مدرن امروز طراحی نمای خاص و منحصر به فرد یکی از اولویت های بسیاری از کارفرمایان است . بسیاری از ما فکر می کنیم وم داشتن یک نمای صرفا زیبا کافیست اما لازم است در کنار یک طراحی زیبا به 10 فاکتور مهم دیگر نیز توجه داشته باشیم . با ما در معرفی 10 نکته مهم در طراحی نمای ساختمان همراه باشید.
طراحی نمای ساختمان مسی و اداری
طراحی نمای ساختمان با توجه به رقابت بازار مسکن و همچنین بالا رفتن توقع و سلیقه کارفرمایان امری ضروری است. در حقیقت نمای ساختمان یکی از مهم ترین عنصر در طراحی ، زیباسازی و باعث افزایش عمر ساختمان می باشد
1-طراحی بر اساس سطح مالی کارفرما
سطح مالی کارفرما یکی از مهمترین موضوعاتی است که یک مهندس معمار قبل از طراحی می بایست به آن توجه کند . فرض کنید شما زیبا ترین و اصولی ترین نمای ساختمان را بدون در نظر گرفتن بودجه کارفرما برای اجرا طراحی کرده اید ! آیا پروژه شما با توان مالی کارفرما رنگ و بوی اجرایی می گیرد ؟! قطعا پاسخ به این سوال منفی است. .
2-طراحی نمای ساختمان بر اساس اقلیم منطقه
ایران یکی از کشور هایی است که به تنوع اقلیم معروف است . قبل از طراحی نما ، به اقلیم منطقه ، توجه ای خاص داشته باشید . نمایی که در شمال کشور با اقلیم معتدل و مرطوب طراحی می شود با نمای ساختمانی که در منطقه گرم و خشک ساخته می شود می بایست متفاوت باشد . در مناطق شمالی کشور استفاده از پنجره های بزرگ و سرتاسری ، جهت نورگیری و سیرکولاسیون هوا پیشنهاد می شود اما در مناطق سردسیر کشور استفاده از نماهای شیشه ای و پنجره های بزرگ سرتاسری به خصوص در جهت های بادگیر پیشنهاد نمی شود.
3-طراحی نما با توجه به بافت منطقه
یکی از زشتی هایی که در معماری بسیاری از شهر های ایران شاهد هستیم بحث عدم توجه به بافت منطقه در طراحی نمای ساختمان هاست . در بسیاری از موارد شاهد همسایگی یک ساختمان آجری در کنار یک ساختمان سنگی و … هستیم که هیچ گونه همگونی با یک دیگر ندارند . یکی از شهرهای موفق در زمینه توجه به بافت منطقه در ایران شهر کاشان است که از آجرِ نما بیشتر در طراحی نمای ساختمان استفاده می کنند.
4-استفاده از یک سبک معماری مشخص
متاسفانه بسیاری از نماهای ساخته شده در کشور دارای سبک مشخصی نیستند !!! که این موضوع ناشی از بی توجهی مالکان و سازندگان است . طراحی نمای ساختمان یک امر کاملا تخصصی و حرفه ایست و بجز یک مهندس معمار باتجربه و اهل فن ، کسی دیگر صلاحیت طراحی نمای ساختمان را ندارد . در بسیاری از موارد شاهد آن هستیم که یک کارفرما یا سازنده نمایی را از ساختمانی دیگر بدون توجه به شرایط معماری آن ساختمان کپی می کند که این امر باعث ایجاد مشکلات بسیاری نیز می شود . طراحی نمای ساختمان خود را حتما به متخصصین با صلاحیت در این امر بسپارید . وب سایت خانه طرح نیز با داشتن مهندسین ارشد معماری در بحث طراحی نما همراه شما خواهند بود.
5- استفاده از مصالح بوم آور
اگر در شهر و یا استانی هستید که متریال سنگ به سادگی یافت می شود ، طراحی نمای خود را بر اساس متریال سنگ طراحی کنید . برای مثال در شهر های استان مرکزی از قبیل خمین و محلات و استان هایی چون اصفهان و لرستان ، استفاده از نمای سنگ پیشنهاد می شود . در شهرهای کویری نیز استفاده از متریال آجر به سبک و شیوه های اجرایی جدید پیشنهاد می شود.
6-توجه به نورپردازی در شب
به طور کلی طراحی نورپردازی در شب برای ساختمان های تجاری و خدماتی به مراتب از اهمیت بالاتری به نسبت نمای ساختمان های مسی دارد . مثلا در طراحی نمای هتل بحث توجه به نورپردازی از اهمیت بالاتری به نسبت یک آپارتمان مسی دارد ، چرا که بحث ارائه خدمات در تمام ساعت برای یک هتل وجود دارد . یکی از نکات مهم در نورپردازی عدم استفاده از نورپردازی های غیر متعارف است . طراحی نوپردازی نباید موجب خیرگی چشم و حواس پرتی عابرین شود.
7-طراحی نما با توجه به کاربری ساختمان
قبل از طراحی نمای ساختمان حتما از کاربری ساختمان اطلاع پیدا کنید . اینکه ساختمان تجاری ، اداری و یا مسی است ؟ اگر کاربری مسی است ، ریز فضاهای مختلف در چه چیدمانی طراحی شده اند ؟ به طور کلی نمای ساختمان به نحوی طراحی شود که با یک نگاه ، کاربری آن ساختمان حدس زده شود . هنگامی که کاربری را در طراحی در نظر بگیرید قطعا استفاده از متریال نیز دست خوش تغییر پیدا می کند.
8-عملکرد گرایی در طراحی نمای ساختمان
بسیاری از ساختمان ها را دیده ایم که صرفا در جهت زیباسازی نما از حجم هایی استفاده می کنند که موجب پرتی در فضای داخلی می شوند . از جمله افرادی که فکر می کنند با ایجاد یک قوس در بدنه نما دست به کار بزرگی زده اند !!! در طراحی نما سعی نمایید که بحث فرم و عمکرد را فدای یک دیگر نکرده و در تلفیق مثبت از یک دیگر استفاده نمایید.
9-توجه به درون گرایی و برونگرایی
معماری ایران در مجموع یک معماری درونگرا طبق نظر استاد پیرنیا طبقه بندی شده است . در بحث طراحی نما ، موضوع توجه به حریم شخصی و درونگرایی را در نظر بگیرید و از ایجاد نماهای برونگرا که حریم شخصی افراد در منزل را به خطر می اندازد پرهیز کنید.
10-استفاده از مصالح با کیفیت و پایدار
نمای یک ساختمان پوسته بصری یک ساختمان است . به عنوان یک مهندس معمار ، بسیاری از ساختمان ها را دیده ام که اسکلت قابل قبول و خوبی داشته اند اما در اجرای نما از مصالح درجه 3 و پایین تر ، فقط به خاطر کم کردن هزینه استفاده کرده اند . این ساختمان ها در آینده در بحث فروش نیز دچار مشکلات عدیده ای شده اند . چراکه بسیاری از خریداران کیفیت یک ساختمان را بر اساس پوسته آن ساختمان می سنجند و عدم استفاده از مصالح مرغوب در نما را نشانه بی کیفیتی کل ساختمان می دانند . پیشنهاد ما استفاده از مصالح با کیفیت در طراحی نمای ساختمان و اجرای صحیح آن است .
از جمله انواع طراحی ها نمای ساختمان می توان به نمای ساختمان سنگ ، نمای ساختمان رومی همچنین نمای ساختمان ویلایی و نمای ساختمان مدرن اشاره کرد. در کنار این موارد می توان به طراحی نمای ساختمان یک طبقه و دو طبقه و چند طبقه، طراحی نمای ساختمان تجاری، و طراحی نما ساختمان ادارای، مجتمع های مسی و . که هر کدام از آنها دارای ویژگی های خاصی هستند، اشاره نمود.
درباره این سایت